Ünnepi díszek természetes alapanyagokból

A természetes alapanyagok felhasználásával, saját kezűleg készített egyedi karácsonyfa- és lakásdíszekkel könnyedén ünnepi hangulatba varázsolhatjuk otthonunkat, és persze a közös alkotás ideje alatt mi magunk is az adventi időszakra hangolódhatunk. Múlt héten a STIHL első workshopján, melynek házigazdája lehettem, csodás díszeket készítettünk a résztvevőkkel.


Fűrészeljünk!

Az otthoni karácsonyi díszek alapja ebben az esetben a gondosan előkészített fakorongok voltak. A fakorongok vágásához jól jön otthon egy olyan profi, akkumulátoros STIHL fűrész, mely rendkívül könnyű, nagyon halk, és a fűrészlánc kialakításának köszönhetően nagyon szép vágási felület ad. A karvastagságú ágakból készülhet karácsonyfadísz, ajtókopogtató vagy gyertyatartó, a nagyobb rönkökből fali dísz, asztali dísz vagy éppen ,,adventi koszorú” alap. A megvágott fakorongokat a díszítés előtt csiszolópapír vagy csiszológép segítségével csiszoljuk alaposan át, majd portalanítsuk egy ecsettel, mert fontos, hogy a dekorálás előtt tiszta és pormentes legyen a felület.


Egyedi karácsonyfadíszek fakorongokból

A karácsonyfadísznek szánt, kisebb fakorongokat többféle technikával dekorálhatjuk, de az első lépés, hogy kb. 0,5-1 cm-re a szélüktől fúrjunk egy 2-5 mm átmérőjű lyukat rájuk. A lyuk mérete attól függ, mivel szeretnénk majd felakasztani a díszeket. Választhatunk natúr kötöző zsinórt, szatén-, textil-, papír vagy juta szalagot. A legegyszerűbb díszítési művelet, ha arany, ezüst, réz, fehér és fekete, fa felületen is használható tollakkal rajzolunk a korongokra. A vágott hegyű tollakkal pedig csodaszép kalligrafikus motívumokkal, szövegekkel is díszíthetjük a korongokat.

A fakorongokat díszíthetjük örökzöldekkel, termésekkel, masnikkal, fűszerekkel is. A hozzávalókat először rendezzük el a korongon, majd ragasztópisztoly segítségével rögzítsük egyesével a fakorongon az összes elemet. Tehetünk a fadíszre például olyan illatos fűszereket, mint a fahéj rúd, a csillagánizs, a szegfűszeg vagy a kardamom. Gazdagíthatjuk olyan örökzöldek hajtásaival, mint a tiszafa, a borostyán, a buxus vagy a fagyal. Tehetünk a korongra narancs- vagy citromkarikákat, színes bogyókat, kisebb tobozokat.


Az egyedi fadíszekkel természetesen nem csak a karácsonyfát dekorálhatjuk: akaszthatjuk őket a fiókgombokra vagy ajtókilincsekre, de akár tehetjük a szépen becsomagolt ajándékok tetejére is. Ragasztópisztoly segítségével könnyen a csomagolásra rögzíthetjük a feldíszített korongot, és már kész is a különleges ajándék.


Asztali díszek, adventi ,,koszorúk” fakorong alapból

A nagyobb méretű (15-25 cm átmérőjű) fakorongokból hasonló módon készíthetünk asztali díszt vagy adventi ,,koszorút”, mintha hagyományosa, egy koszorú adná az alapot. A díszítésben csak a saját kreativitásunk szabhat határt, mind stílusában mind a felhasznált alapanyagokban, díszítő elemekben. A fakorongon mindenképpen készítsük el első lépésben a kompozíciót és csak ezután rögzítsük az egyes díszeket ragasztópisztoly segítségével. Az olyan természetes anyagok, mint az illatos örökzöldek, a különleges formájú termések, és szárított gyümölcsök, a színes bogyók, az egyszínű gyertyák és a naturális szalagok, masnik segítségével igazán egyedi lakásdísz készíthető.
134 views0 comments

Don't miss our news!

Sign up for my newsletter!

All rights reserved Bazsalikomos Kert. 

GRAPE CONTENT 2018.